Kuchnia Kierowcy

Burgery z tofu Karola Okrasy | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

BURGERY
tofu wędzone – 2 opakowania
bułka tarta – 80 g
sos sojowy – 2 łyżki
mąka ziemniaczana – ½ łyżeczki
cebula - 1 szt. (lub 2 szalotki)
suszone pomidory – 8 szt.
czosnek – 2 ząbki
olej – 50 ml
SALSA Z POMIDORÓW
pomidory – 2 szt.
suszone pomidory – 4 szt.
szalotki – 2 szt.
czosnek – 2 ząbki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
świeża bazylia
DODATKOWO
bułki owsiane – 4 szt.
rukola

Sposób przygotowania:

KROK 1: SMAŻYMY BURGERY
Tofu odsączamy na ściereczce z nadmiaru wody. Rozdrabniamy je widelcem w misce i mieszamy z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną oraz posiekanymi drobno: cebulą, suszonymi pomidorami, czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt wilgotna – dodajemy więcej bułki tartej. Formujemy 4 kotlety o grubości ok. 1, 5 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni na małej ilości oleju na złoty kolor.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ Z POMIDORÓW
Pomidory nacinamy od spodu na krzyż. Sparzamy we wrzątku, obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a pozostałą część wraz z suszonymi pomidorami i szalotką kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BURGERA
Na dolną połowę bułki wykładamy rukolę, kładziemy burgera, a następnie nakładamy salsę i przykrywamy górną częścią bułki.

Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/burgery-z-tofu

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja