Kuchnia Kierowcy

Curry Darii Ładochy | Kuchnia Lidla

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

MIESZANKA PRZYPRAWOWA
nasiona kolendry – 1 łyżeczka
kurkuma mielona – 1 łyżeczka
cynamon mielony – 1 łyżeczka
czerwona papryka – 1 łyżeczka
kmin rzymski, mielony – ½ łyżeczki
CURRY
czerwona cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
imbir korzeń – 10 g
olej kokosowy – 1 łyżka
dynia piżmowa – 200 g
papryka zielona – 1 szt.
soczewica – ½ szklanki
sos sojowy – 4 łyżki
wywar warzywny (lub woda) – ½ szklanki
pomidory krojone – 1 puszka
mleczko kokosowe – 1 puszka
przecier pomidorowy – 1 łyżka
cukier trzcinowy – ½ łyżeczki
kapusta pak choi – 1 szt.
DEKORACJA
kolendra – 1 pęczek
papryczka chili – 2 szt.

Sposób przygotowania:

PRZYGOTUJ
moździerz

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ PRZYPRAWOWĄ
W moździerzu ucieramy nasiona kolendry, dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy.

KROK 2: GOTUJEMY CURRY
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, imbir w drobną kostkę. Mieszankę przypraw przekładamy na suchą patelnię i chwilę prażymy aż do wydobycia aromatu. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa. Dynię i paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię wraz z soczewicą. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar warzywny lub wodę. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pomidory w puszce, mleczko kokosowe, przecier pomidorowy i cukier. Gotujemy kolejne 12 minut, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodajemy kapustę pak choi, pokrojoną na kawałki (ok. 2 cm), i mieszamy.

KROK 3: PODAJEMY DANIE
Curry podajemy udekorowane listkami kolendry i posiekanymi papryczkami chili.

Przepis znajdziecie na https://kuchnialidla. pl/curry-1

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja