Kuchnia Kierowcy

Szybka pasta z bakłażana

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 bakłażan
1-2 pomidory (w zależności od wielkości)
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii (suszona też się sprawdzi)
oregano
sól
czarny pieprz
olej do smażenia
pieczywo

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i odstawiamy na klika minut, posypując wcześniej solą, aby puściły wodę.

2. Parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę pomidora.

3. Wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody z bakłażana i podsmażamy go na złoty kolor. Oleju dodajemy odrobinkę, a jeśli ktoś woli to można bakłażana zgrilować całkowicie bez tłuszczu. Po usmażeniu odłożyć do wystygnięcia.

4. Podsmażamy na patelni pomidory (najlpiej tej samej, bo tam jest cały smak). Dodajemy przyprawy (jeśli bazylia jest świeża to ją dodajemy na końcu po zdjęciu z ognia). Dusimy do zredukowania soków z pomidora.

5. Ostudzonego bakłażana kroimy w kosteczkę i całość dusimy przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji.

Pastę można zjadać na ciepło i na zimno. Mi najlepiej smakuje z grzankami, ale do zwykłej buły albo jako okrasa do ziemniaków też się świetnie sprawdzi.

Jeśli komuś nie bardzo chce się gotować w trasie... polecamy zawekować sobie te pyszności i cieszyć się nimi przez dłuższy czas.
(http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html)

Smacznego!

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja