Kuchnia Kierowcy

Gulasz jednogarnkowy

  
Autor - Anira
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

- 50 dkg dowolnego mięsa surowego ( użyłam wołowiny)
- 50 dkg wędliny
- 3 spore cebule
- 1 duża albo dwie małe papryki
- 2 kiszone ogórki
- 2 średnie marchewki
- 3 spore ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 3 spore ziemniaki
- przyprawy: sol, majeranek, ostra papryka, curry, pieprz czarny,
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 torebka dowolnego sosu

Sposób przygotowania:

Surowe mięso wrzucić do garnka i krótko przesmażyć. Warzywa pokroić w kostkę lub piórka, jak komu wygodnie. Wedlinę, ziemniaki, marchew pokroić w kosteczkę.
Wrzucić do garnka z podsmażonym mięsem wędlinę i od razu dodać warzywa, ale bez ziemniaków i kaszy. Gotować około godziny na małym ogniu podlewając wodą, jeśli potrawa zbyt mocno gęstnieje. Po godzinie, gdy warzywa i mięso są już miękkie dodać ziemniaki i wsypać kaszę oraz wlać rozorobiony sos z torebki i przyprawy. Pozostawić na małym ogniu na nie więcej niż 30 minut. Gotowe danie wpakować do słoików tak, słój o pojemności 0, 3 - 0, 5 litra to jedna porcja. Słoiki odstawić do wytygnięcia, po czym tyndalizować w piekarniku lub w kąpieli wodnej nie dłużej niż 40 min.
Danie można spożywać samodzielnie, lub z pieczywem.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja