Kuchnia Kierowcy

Gołąbki "Zibiego"

  
Autor - Kierowca TIR-a
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Składniki:
1 miękka główka białej kapusty (ok. 1 kg)
2 woreczki białego ryżu (1 = ok. 120 g)
½ kg. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża puszka mielonki „Turystycznej””
2 dag. suszonych grzybów
1 jajko surowe
1 duża marchew
Vegeta
Pieprz
Zioła prowansalskie
5 szt. ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 łyżki oliwy
1 kostka rosołowa
Sos borowikowy - ale nie koniecznie ,może być przecier pomidorowy
słoik 900g + zakrętka

Sposób przygotowania:

Sposób przyrządzenia:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb, opłukać, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody i obgotować. Stopniowo zdejmować mięknące liście i odkładać na talerz do przestygnięcia. Po przestudzeniu ścinać z liści grubsze, twarde nerwy. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepły ryż wysypać z woreczków do dużej miski. Do ryżu dołożyć surowe mięso mielone oraz wlać 4 łyżki oliwy. Mielonkę Turystyczną wyjąć z puszki, posiekać na kostkę i dołożyć do ryżu z mięsem mielonym (wraz z tłuszczykiem oraz galaretką znajdującą się w konserwie). Na tarce zetrzeć suszone grzyby oraz marchew, a następnie wsypać je do miski z farszem. Cały farsz dopóki jest jeszcze ciepły dokładnie wymieszać (najlepiej dłonią). Następnie doprawić do smaku pieprzem, vegetą, ziołami prowansalskimi, a na końcu dodać surowe całe jajko i całość jeszcze raz wymieszać. Gotowy farsz nakładać porcjami na liście z gotowanej główki kapusty (boki liścia złożyć do środka na 2-3 cm) i zwijać w gołąbki. Na dno rondla położyć liście kapusty, (co zapobiega przywieraniu gołąbków do dna), a na nich ciasno układać zawinięte gołąbki. Gołąbki zalać zimną wodą, wrzucić do nich kostkę rosołową, ziele angielskie oraz liście laurowe. Po zagotowaniu wody dusić pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny. Gołąbki przełożyć do słoików 900g, zależy od wielkości gołąbków 3- 4szt, zalać zalewą(pomidorową lub knorr) w których były duszone i pasteryzować około 20min wg. uznania. Gołąbki podajemy zawsze na ciepło, z chlebem bądź, jak kto woli z ziemniakami. Mielonka Turystyczna nadaje daniu niepowtarzalny smak – musisz to wypróbować. Smacznego ;-)



Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja