Kuchnia Kierowcy

Indyk w pomidorach w 7 minut

  
Autor - DonBear
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

Filety z indyka
Puszka pomidorów krojonych
Makaron (wg uznania)
Cebulka
Papryczka chili
Tłuszcz roślinny do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
Zioła, najlepiej świeże, ale suszone też spełniają rolę

Sposób przygotowania:

Wiadomo, że nie mamy zbytnio dużo czasu, oraz sprzętu gastronomicznego w naszych podróżach, aby móc przygotować danie na poziomie masterchefa (chociaż???), ale nie oznacza to, że jesteśmy skazani na vegete i maggi z kiełbasą. Czytając przepisy kolegów, odnoszę wrażenie, że powinienem zacząć od przepisu na herbatę, ale zacznę od banalnych pomysłów, które są smaczne, zdrowe, szybkie w przygotowaniu i kosztują nic!

pokrojonego w kostkę indyka przyprawiamy solą, pieprzem. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i smażymy cebulkę do zeszklenia, nastepnie dodajemy indyka, całość smażymy chwilę. W między czasie gotujemy makaron. Trwa to przeważnie 6-8 min.
Do naszego indyka wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli oraz doprawiamy papryką. Po około 3 minutach wlewamy pokrojone pomidory z puszki i dodajemy czosnek granulowany (lepszy świeży oczywiście, ale akurat nie miałem). Całość dochodzi w kolejne 4 minuty, posypujemy danie ziołami i wykładamy na wcześniej ugotowany makaron.
Danie naprawdę proste, w miarę zdrowe. Oczywiście można ulepszyć je dając więcej warzyw, ale chodzi o to, zeby było szybko i wygodnie, Smacznego.

Wasze komentarze

Yeti
2016-03-05 10:03:29
Spróbowałem, ale z ryżem zamiast makaronu, i oprócz ziół posypałem całość ostrym tartym serem i wyszło bardzo po włosku i bardzo kolorowo. Dzięki za przepis; )
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja