Kuchnia Kierowcy

Kurczak w rytmie salsa

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

1 pierś z kurczaka
1-2 łyżki oiwy z oliwek (opcjonalnie oleju)
1/2 dużej lub mała zielona papryka
1/2 dużej lub mała czerwona papryka
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
4 krążki ananasa z puszki
4 łyżki soku z ananasa
3 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki brązowego cukru
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce zimnej wody
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie warzyw:

1. Paprykę, marchewkę, cebulę i ananasa pokroić w kosteczkę.
2. Rozgrzać na patelni oliwę lub olej.
3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchew i cebulę - smażyć 5 minut, podlać wodą i dusić kolejne 5 minut.
4. Dodać paprykę i ananasa i dusić wszystko do miękkości.

Przygotowanie sosu:
1. Wymieszać w miseczce sok z ananasa, sok z pomarańczy, ocet, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki cukru i połowę rozpuszczonej mąki ziemniaczanej.

FINAŁ:
1. Kurczaka pokroić w kostkę i dodać do smażących się warzyw. Smażyć 2-3 minuty, aż kurczak zmięknie.
2. Wlać sos i dusić cały czas mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.

P. S. 1. Jeśli potrawa będzie za kwaśna dodać pozostałą łyżkę cukru
P. S. 2. Jeśli sos będzie zbyt rzadki dodać pozostałą mąkę.
P. S. 3. Podawać można na różne sposoby... ale najsmaczniej jest z ryżem.
P. S. 4. Odpowiednio zawekowane (podsyłam link z pełnym instruktażem http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html ) można zabrać w trasę.
P. S. 5. SMACZNEGO!!!: )

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja