Kuchnia Kierowcy

omlet na słodko z dżemem truskawkowym

  
Autor - dyzio
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - na parkingu / w trasie

Składniki

osiem jajek
4 łyżki stołowe mąki pszennej
4 łyżki stołowe cukru
olej
dżem truskawkowy lub inny

Sposób przygotowania:

oddzielamy białko od żółtek, z białek ubijamy pianę, do ubitej piany stopniowo wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę oraz cukier wszystko ze sobą mieszając na jednolitą i puszystą masę, smażymy na patelni na małym ogniu podobnie jak naleśniki z tym że grubość placka powinna mieć około jednego centymetra po usmażeniu smarujemy dżemem i składamy na pół. Wyśmienicie smakują popijane zimnym mlekiem.

Wasze komentarze

faq
2019-10-03 15:31:23
Smak dzieciństwa, polecam!
Proponuje do ubijanej piany szczyptę soli a do żółtek pół lub całą łyżeczkę (płaską) proszku do pieczenia. Omlet tak szybko nie opadnie po zdjęciu z patelni.
Smacznego!
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja