Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Małe co nieco, czyli straciatella w słoiku

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

4 porcje po 300 ml:
180 g mąki,
80 g gorzkiej czekolady,
80 g sera białego mielonego,
80 g miękkiego masła,
120 g cukru,
2 jajka,
½ łyżeczki aromatu waniliowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
olej do wysmarowania słoików

Sposób przygotowania:

1. Masło ubijamy z cukrem, serem białym i aromatem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując.
2. Dosypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę.
4. Słoiki smarujemy olejem. Napełniamy masą do 2/3 ich wysokości.
5. Pieczemy w rozgrzanym do 175 ° C piekarniku, przez 30 - 35 minut.
7. Obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.
8. Bezpośrednio po upieczeniu można szczelnie zamknąć słoik. Takie ciasto można przechowywać podobno nawet do 6 miesięcy i pozostaje dobre i smaczne.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja