Kuchnia Kierowcy

Uniwersalne śledzie w zalewie

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

kilka filetów matjasa solonego (ja zazwyczaj biorę 10)
3 szkl wody
1 szkl octu
2 cebule
1,5 łyżki cukru
kilka ziaren pieprzu
5 ziaren ziela ang.
łyżeczka gorczycy
2 większe liście laurowe

Sposób przygotowania:

Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce). Ja kilka razy wymieniam wodę na świeżą (niektórzy moczą też matjasy w mleku).
W tym czasie można przygotować zalewę bo będzie potem potrzebowała czas na wystygnięcie.
Składniki zalewy (czyli wszystko to co powyżej oprócz cebuli i śledzi) zwyczajnie zagotować razem i zostawić niech stygnie.

Cebulę pokroić w krążki lub pół-krążki, jak komu wygodnie. Śledzie również pokroić jak kto lubi (ja kroję na takie kilkucentymetrowe kawałki).

Do słoja (mi z mojej porcji wychodzą 2 litrowe słoje) wkładamy naprzemiennie cebulę-śledzie-cebulę-śledzie- i tak dalej. Na koniec zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy
do lodówki na jakieś 24h. Po tym czasie są gotowe i... ... ...
albo możecie mieć takie w occie i zabrać w trasę albo..... ... . .
albo możecie zlać ocet, przełożyć śledzie z cebulką do mniejszych słoików, zalać je olejem, dobrze zamknąć i zabrać ze sobą w trasę.
Równie dobrze można śledzia nie kroić tylko zrobić rolmopsy, zawinąć w nie co kto chce (suszony pomidor i kawałek fety, ogórek kiszony, papryki, itp), zalać zalewą i jest kolejna wersja.


A w trasie takie śledziki możecie jeść takie jak są albo możecie kombinować z dodatkami na sto sposobów. Można dodać ogóreczka, można dodać musztardę, można zrobić sos z majonezu zmieszanego ze śmietaną, można dodać koperek posiekany, można i dodać ketchupu: )

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja