Autor - klusia | |
Czas przygotowania - powyżej 60 minut | |
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz) | |
Składniki | |
3-4 żeberka wieprzowe (słoik 0,75l) sól pieprz przyprawa do żeberek liść laurowy ziele angielskie | |
Sposób przygotowania: | |
Żeberka natrzeć przyprawami i zostawić na kilka godzin w lodówce. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażyć żeberka, usmażone układać w garnku i podlać wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Żeberka dusić w garnku do miękkości. Jeśli sos będzie mało wyrazisty, zbyt wodnisty można dodać kostkę rosołową wołową. Gdy będą gotowe wyjąć z nich kości i układać w słoikach, zalać powstałym w duszeniu sosem. Pasteryzować: pierwszego dnia 1, 5 godziny, drugiego 1 godzinę. |