Kuchnia Kierowcy

ZIEMNIACZKI DUSZONE Z BOCZKIEM

  
Autor - Rejczel14
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

ZIEMNIAKI 1KG
BOCZEK SUROWY WĘDZONY WEDLE UZNANIA ( JA DAJĘ PÓŁ NA PÓŁ)
SÓL
PIEPRZ
OLEJ LUB SMALEC

Sposób przygotowania:

ZIEMNIAKI OBRAĆ, POKROIĆ W TALARKI, BOCZEK W KOSTKĘ. W SŁOIKACH 0, 5L UKŁADAĆ WARSTWOWO DODAJĄC SÓL I PIEPRZ. ZALAĆ OK 1 ŁYŻKI OLEJU NA SŁOIK LUB DODAĆ TROCHĘ SMALCU. BLACHĘ WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA I WSTAWIĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKA. ZAPIEKAĆ OK 1 GODZINY OD MOMENTU UZYSKANIA TEMPERATURY 140 stopni C. WYJĄĆ I USTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA DO GÓRY DNEM. TAKIE ZIEMNIACZKI MOŻNA ZAJADAĆ Z JAJKIEM SADZONYM I KEFIREM LUB Z MIĘSEM.
SŁOIKI MUSZĄ BYĆ WYPARZONE A WIECZKA ZA KAŻDYM RAZEM NOWE I RÓWNIEŻ WYPARZONE.
ROBIĘ JE CZĘSTO DLA MĘŻA W TRASĘ I ROBIĄ FURORĘ WŚRÓD KIEROWCÓW ;-) JAKOŚ NIKOMU SIĘ NIE CHCE SKROBAĆ ZIEMNIAKÓW NA PARKINGU ;-)

Wasze komentarze

Yeti
2016-08-14 19:31:34
Cna Rachelo, możesz być pewna, że jak Yeti Yetim, tak będzie twój przepis wykorzystany w praktyce! Po raz kolejny okazuje się, że rzeczy najsprostsze są najsmaczniejsze! ; )
DjMatias
2016-09-06 12:38:08
a skąd kupujesz wieczka? bo kurdę moja żona już w którymś sklepie kupuje i jak ja dokręcam to nówki nawet przeskakują bez problemu... ilość tych zamknięć się zgadza itd... szkoda jej roboty bo moment i to się wszystko psuje
Podziomek
2016-10-13 11:13:11
Witam, chciałam zapytać ile można przetrzymywac te ziemniaczki? Pozdrawiam
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja