Kuchnia Kierowcy

PRZEPISY

W tej chwili szukasz potrawy:
Do przygotowania:w domu
Nowe szukanie
Morelowy kant dżemowyMorelowy kant dżemowy

Dwie morele lub dwie pomarańcze obieramy ze skórki i usuwamy pestki

Uniwersalne śledzie w zalewieUniwersalne śledzie w zalewie

Śledzie trzeba odsolić czyli parę razy opłukać pod bieżącą wodą a potem trochę pomoczyć (tak kilka godzin lub można zostawić je w wodzie na całą noc - w lodówce)

ZIEMNIACZKI DUSZONE Z BOCZKIEMZIEMNIACZKI DUSZONE Z BOCZKIEM

ZIEMNIAKI OBRAĆ , POKROIĆ W TALARKI, BOCZEK W KOSTKĘ

Kukurydza w zalewieKukurydza w zalewie

Młode kolby kukurydzy kradniemy z pola przy wiejskiej drodze w połowie lipca

Tzatziki w słoikiTzatziki w słoiki

Ogórki plasterkujemy, koperek siekamy, czosnek miażdżymy i mieszamy razem z resztą składników

Domowa Vegetta bez ADR-ówDomowa Vegetta bez ADR-ów

Wszystkie składniki razem zmiksować (może być młynek, może być blender), mieszankę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka

Chleb z domowej piekarniChleb z domowej piekarni

Domowy chleb w trasie

Małe co nieco w trasieMałe co nieco w trasie

Kierowcy często w czasie jazdy podjadają coś słodkiego

Cygański KociołekCygański Kociołek

Kaszę gryczaną gotujemy na półtwardo tzn

Klopsiki na zagryche i kolacjeKlopsiki na zagryche i kolacje

Wszystkie składniki na farsz mieszamy,robimy tak samo jak kotlety mielone tylko z tą różnicą że pieczemy je nie większe niż piłeczki pingpongowe

Konserwa mięsna z galaretkąKonserwa mięsna z galaretką

W internecie można znaleźć wiele przepisów na mięso ze słoika

Boczkiem Panie i Panowie, boczkiemBoczkiem Panie i Panowie, boczkiem

Boczek najlepiej pokroić w kostkę (choć pewnie i plastry nieźle by się sprawdziły) i upchać w małe słoiczki np

Gotuj z etransport.plMięso mielone w słoiku na chleb

miska a do niej wrzucamy mielone wyciskamy 2-3 ząbki czosnku, pieprz sól i przyprawa mieszamy i mocno do słoika wciskamy tak aby nie było wolnego miejsca w mięsie tylko u góry zostawiamy ok 2 cm wolnego i zakręcamy wstawiamy do gara i od zagotowania wody 2h gotujemy

Brokułowo-kalafiorowa z wkładkąBrokułowo-kalafiorowa z wkładką

Lekko podgotować udka (a niech będzie,że 15 minut) po czym dodać całą resztę do gara (nie zapominając pokroić na drobniejsze cząstki ziemniaki i włoszczyznę - jak kto umie :), kalafior i brokuł również podzielić na mniejsze elementy)

Barszcz ukraiński po ukraińskuBarszcz ukraiński po ukraińsku

Fasolę dobrze jest namoczyć na noc (zostawić w garze z wodą), szybciej się ugotuje

przysmak szofera czyli przysmak szofera czyli

mięso kroję w kostkę ( 1,5x1,5 cm) mieszam z pozostałymi składnikami i odkładam do lodówki na 2-3 godz

Mięso w słoiku na obiadMięso w słoiku na obiad

mięso kroimy w kawałki posypujemy przyprawą knorr według uznania posypujemy przyprawą do gulaszu trochę pieprzu nie zaszkodzi polewamy lekko olejem i mieszamy aby mięsko było dobrze obtoczone w przyprawach i rozkładamy do słoików mi wychodzi ok 6 ale możecie rozłożyć na pięć

Pasta z soczewicy do kanapekPasta z soczewicy do kanapek

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu kiedy wchłonie wodę

Łazanki - niedrogie i baaardzo smaczne :)Łazanki - niedrogie i baaardzo smaczne :)

Kapustę pokroić na niewielkie kawałki i ugotować na prawie miękko w osolonym wywarze mięsnym/warzywnym (może być po prostu rosół albo woda z kostką rosołową)

SZYNKA GOTOWANASZYNKA GOTOWANA

Szynkę dobrze natrzeć solą peklową, włożyć do siatki i odstawić na noc do lodówki ( nie płukać ze soli )