Kuchnia Kierowcy

W słoiki zamknięte cukiniowe smarowidło do pieczywa

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1,5 - 2 kg cukinii
6 małych lub 4 średnie cebule
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
3 łyżki cukru
6 łyżek sosu sojowego
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
ostra papryka lub chili
2 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:

Większe cukinie dobrze jest obrać ze skórki i wydrążyć środek z pestkami, młodych nie trzeba bo pestki są małe a skórka miękka.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić.

Na oliwie podsmażyć/zeszklić cebulę, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany. Po kilku chwilach dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i smażyć razem ok. 10-15 minut na niezbyt wysokiej mocy palnika. Doprawić solą (pamiętając, że wcześniej cukinia była już też posolona), pieprzem, papryką lub chilli, pieprzem ziołowym. Dodać cukier, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i podsmażać razem kilka chwil mieszając. Na koniec dodać ocet winny i przesmażyć jeszcze ok. 15 minut.

Zapakować do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 20 minut. Można też gorące słoiczki nakryć ręcznikiem i tak zostawić do ostygnięcia ale osobiście bardziej ufam pasteryzacji.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja