Kuchnia Kierowcy

Barszcz ukraiński po ukraińsku

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1,5 - 2 szkl fasoli Jaś lub Mamut
1/4 średniej główki kapusty
kilka ziemniaków
2 buraki sporej wielkości
2 -3 marchewki (w zależności od wielkości)
koncentrat pomidorowy
olej
przyprawy

Sposób przygotowania:

Fasolę dobrze jest namoczyć na noc (zostawić w garze z wodą), szybciej się ugotuje. Gotować w tej wodzie, w której się moczyła do stanu "prawie miękka". Gdy ten stan osiągnie dodać poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i niech się lekko gotuje. Można sypnąć Vegettę (lub tego typu przyprawę do potraw).
W tym czasie zetrzeć na tarce buraki i marchew (tarka o dużych oczkach) i podsmażyć na oleju aż "zwiędnie", wówczas dodać łyżkę-półtorej koncentratu pomidorowego i jeszcze chwilę razem podsmażyć po czym dorzucić zawartość patelni do gara.
Trochę pogotować aż warzywa nie będą nam w zębach chrupać... . choć i surowe są zdrowe: )
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą, można dodać jeszcze trochę koncentratu jeśli komuś na to przyjdzie ochota.
Wlewamy do litrowych słojów i wekujemy. Ja wekuję gotując słoiki w wodzie, pierwszego dnia godzinę i po upływie 24h wekuję drugi raz - przez 40-50 minut.
Do przechowywania tak zawekowanej zupy nie jest niezbędna lodówka, spokojnie wytrwa.

W warunkach domowych ten powyższy barszcz ukraiński na talerzu obsypuje się koperkiem i daje łyżkę śmietany. W trasie może być koperek suszony dostępny bez problemu a śmietana..... jak kto ma, jeśli nie ma to i bez niej zupa będzie pożywna, syta i smaczna.

Dodatkowe informacje:

  • wegetariańskie

Wasze komentarze

krzycho61
2015-05-21 21:02:27
kinia, dodałbym zamiast przecieru - pomidory bez skórki z bazylią. Z kartonika pewniej firmy. Natomiast uwielbiam do tego ziemniaki z cebulką i skwarkami. Stąd również wynika moja nadwaga no ale coś za coś.
visitors
2015-05-21 21:11:14
no zaraz zaraz.
a gdzie miecho? gdzie jakas wolowina czy inna padlina?

a gdzie smietana bez ktorej barszcz nie jest barszczem? ( dodawana juz na talerzu - 1 lyzka stolowa )

co prawda o smietanie jest mowa, ale raczej wiekszosc ma jednak jakas lodowke, wiec smietane mozna gdzies tam upchnac

ps. w domu robie ten barszcz. jest zaje... sty :D
Kinia_etransport.pl
2015-05-21 21:15:57
krzycho - jak najbardziej możesz po swojemu zmieniać, udoskonalać. Niech to będzie baza pod nowe pomysły. Ja pozostanę przy tym przepisie, kwestia tez sentymentu (nie tylko smaku)... moja Babcia jest Ukrainką z pochodzenia i skoro Ona nazywała ten barszcz ukraińskim to ja sobie nie dam wcisnąć innego :) :)

visitors, z tą lodówką w autach to tak pół/pół :) dlatego staram się też o takich bez lodówki pamiętać
krzycho61
2015-05-21 21:41:41
Visitors Ty masz absolutną rację ja zupełnie zapomniałem o boczku podsmażonym z cebulką i śmietaną kwaśną oraz kopcu z ziemniaków okraszonych tym cudem z patelni. W dodatku koperek drobno skrojony i dodany na koniec do barszczu.
krzycho61
2015-05-21 21:44:08
Jesoooooooooo mam pomysł na biad wekendowy domowy. dzięki kochani. Żona się ucieszy. Na drugie zrobię ruskie pierogi z przepisu mojego ojca czyli farsz z ziemniaków, sera, podsmażonej cebuli i MIĘTY. A wszystko po ugotowaniu podsmażone na chrupiąco i podane podlane zimną kwaśną śmietaną
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja