Kuchnia Kierowcy

Brokułowo-kalafiorowa z wkładką

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Ilości poszczególnych składników trzeba sobie dopasować wedle gustu, jak ktoś lubi bardziej gęste to wiadomo, więcej wszystkiego
udka kurczaka
ziemniaki
włoszczyzna (może być też gotowa mrożonka)
brokuł i kalafior (jeśli nie ma sezonu na nie i ceny są wysokie to lepiej wybrać mrożone, już podzielone na różyczki)
ziele ang.
liść laurowy
przyprawa warzywna typu Vegetta, Kucharek (nie jest niezbędne)
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Lekko podgotować udka (a niech będzie, że 15 minut) po czym dodać całą resztę do gara (nie zapominając pokroić na drobniejsze cząstki ziemniaki i włoszczyznę - jak kto umie: ), kalafior i brokuł również podzielić na mniejsze elementy).
Podgotować ok. 20 minut i wyłowić udka (lepiej żeby były niedogotowane jak rozgotowane, dojdą podczas wekowania), obdłubać i najsmakowitsze dla siebie kąski wrzucić do słoików (najlepiej litrowych, żeby potem było co pojeść). Tak przygotowaną wkładkę zalać zupą, zakręcić słoiki (ja standardowo, ZAWSZE, na zakrętkę leję kropelkę spirytu - podpalam i szybko zakręcam).
Wekowanie: pierwszego dnia gotuję (litrowy słój) 1h, drugiego dnia (po upływie 24h) gotuję 40min. Pozostawiam w garze do wystygnięcia słoików.
Wytrzymuje bez lodówki 3 tyg w trasie

A na pauzie..... ... wylać do gara (garnuszka), podgrzać, doprawić jeśli taka jest wola, dopieprzyć ale nie spieprzyć i jeśli ktoś posiada śmietankę do zup w kartoniku (taki o pojemności 250ml, bardzo wygodne i sprawdza się do zup oraz do sosów, dopóki nie otwarte to może miesiącami jeździć w kabinie bez lodówki) to sobie śmietanką zabiela.

Smacznie, zdrowo, domowo:)

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja