Kuchnia Kierowcy

Kiełbasa słoikowa Zenka

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1 kg grubo zmielonej łopatki
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 mała łyżeczka peklosoli
1 mała łyżeczka soli
pieprz, majeranek i inne ulubione przyprawy - do smaku
1/2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą konsystencję, włożyć do słoików - do 3/4 wysokości, najlepsze są nieduże słoiczki, takie od dżemu lub majonezu (z tej porcji mięsa wychodzi ok. 4 takich słoiczków), mięso trzeba ciasno ubić, tak żeby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Zakręcamy mocno słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą (woda powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości słoików). Gotujemy przez godzinę na maleńkim ogniu (woda powinna sobie leniwie bulgotać). Wyjmujemy słoiki - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy gotowanie (też przez godzinę). Gotowe

UWAGA
Przyprawione mięso powinno być trochę mało słone (w trakcie gotowania puści soki i jego słoność się wzmoże).
Jeśli lubisz tłuściejszą kiełbasę część mięsa można zastąpić boczkiem w proporcji: 2/3 mięsa, 1/3 boczku

Sól peklowa nie jest konieczna, zamiast niej daj płaską łyżeczkę zwykłej soli


*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

PaulinaS
2015-03-30 16:26:59
Chłop to chłop, musi mieć więcej ciała :P
PaulinaS
2015-03-30 16:28:03
bo jaki to chłop
PaulinaS
2015-03-30 16:35:54
jak chudy na kość ; )
Kierowca TIR-a
2016-05-27 13:40:16
Stoliczek musi być (brzuszek) na piwko ; -)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja