Kuchnia Kierowcy

klopsiki w słoiki

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1 kg mięsa mielonego
4-5 szt marchwi
4 pietruszki
1 duży seler
przyprawy
do smaku

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przyprawić, uformować kuleczki.
Warzywa poszatkować na tarce jarzynowej, gotować z dodatkiem 2 litrów lub trochę więcej wody. Jak się trochę pogotuje powoli wrzucać wcześniej uformowane klopsiki. Ugotowane klopsiki powyjmować, z reszty zrobić sos. Przygotować słoiki, włożyć po kilka klopsików i zalać sosem. Słoiki zagotować/zapasteryzować




*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

michaln
2011-09-17 00:28:01
Kinia, pytranie: Co sprawia, że słoiki z klopsikami puchną? Jedni mówią, że nie wolno dodać do mięsa cebuli, inni, że pietruszka zawarta w sosie potrafi sprawić, że wek fermentuje... Jak to jest?
Kinia
2011-09-17 09:25:49
michaln - Nie wiem co sprawia, że słoiki puchną, jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła. Również słyszałam o cebuli (tak jak i o tym, że por przyspiesza psucie). Czasami nie daję cebuli a czasami potrawy w słoje są z cebulą (zależy od tego czy specjalnie bawię się w danie do słoika czy odlewam/odkładam z domowego obiadu coś do weka) i żaden nie "nabąbał" się:) Przestrzegam pewnych zasad:
-zawsze słoiki i nakrętki przed wekowaniem wyparzam w piekarniku żeby pozbyć się wszelkich bakterii mogących powodować psucie
-po wlaniu/włożeniu potrawy (oprócz zup, sosów wekuję też kotlety mielone, pierogi, kopytka a ostatnio zawekowałam wędzonego kurczaka i obserwuję) wlewam kapkę spirytu na nakrętkę, podpalam i szybko zakręcam. Ale, że i tego mi mało to słoiki gotuję. Pierwszego dnia 1 godzinę a po 24 godzinach jeszcze 40 minut. Tylko w przypadku wędzonego pęta i tego wędzonego kurczaka wekowałam raz, 30 minut.
marsik
2012-01-18 11:47:21
Czy do tych klopsików dodajemy jajko? Pozdrówka:)
Kinia
2012-01-18 11:50:25
marsik, czasami dodaję a czasami nie czyli możesz ale nie jest to konieczne :)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja