etransport.pl www.dobryparking.pl www.kierowcadozabrania.pl www.zakazyruchu.pl
 
  

klopsiki w słoiki

Autor autor - Kinia_etransport.pl »
Czas przygotowania Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)
klopsiki w słoiki - składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4-5 szt marchwi
  • 4 pietruszki
  • 1 duży seler
  • przyprawy
  • do smaku
klopsiki w słoiki - sposób przygotowania:
Mięso mielone przyprawić, uformować kuleczki.
Warzywa poszatkować na tarce jarzynowej, gotować z dodatkiem 2 litrów lub trochę więcej wody. Jak się trochę pogotuje powoli wrzucać wcześniej uformowane klopsiki. Ugotowane klopsiki powyjmować, z reszty zrobić sos. Przygotować słoiki, włożyć po kilka klopsików i zalać sosem. Słoiki zagotować/zapasteryzować




*przepis zaczerpnięty z internetu
Wasze komentarze
Podgląd konta michalnmichaln
(2011-09-17 00:28:01)
Kinia, pytranie: Co sprawia, że słoiki z klopsikami puchną? Jedni mówią, że nie wolno dodać do mięsa cebuli, inni, że pietruszka zawarta w sosie potrafi sprawić, że wek fermentuje... Jak to jest?
Podgląd konta KiniaKinia
(2011-09-17 09:25:49)
michaln - Nie wiem co sprawia, że słoiki puchną, jeszcze mi się taka sytuacja nie zdarzyła. Również słyszałam o cebuli (tak jak i o tym, że por przyspiesza psucie). Czasami nie daję cebuli a czasami potrawy w słoje są z cebulą (zależy od tego czy specjalnie bawię się w danie do słoika czy odlewam/odkładam z domowego obiadu coś do weka) i żaden nie "nabąbał" się:) Przestrzegam pewnych zasad:
-zawsze słoiki i nakrętki przed wekowaniem wyparzam w piekarniku żeby pozbyć się wszelkich bakterii mogących powodować psucie
-po wlaniu/włożeniu potrawy (oprócz zup, sosów wekuję też kotlety mielone, pierogi, kopytka a ostatnio zawekowałam wędzonego kurczaka i obserwuję) wlewam kapkę spirytu na nakrętkę, podpalam i szybko zakręcam. Ale, że i tego mi mało to słoiki gotuję. Pierwszego dnia 1 godzinę a po 24 godzinach jeszcze 40 minut. Tylko w przypadku wędzonego pęta i tego wędzonego kurczaka wekowałam raz, 30 minut.
Podgląd konta marsikmarsik
(2012-01-18 11:47:21)
Czy do tych klopsików dodajemy jajko? Pozdrówka:)
Podgląd konta KiniaKinia
(2012-01-18 11:50:25)
marsik, czasami dodaję a czasami nie czyli możesz ale nie jest to konieczne :)
By dodać własny komentarz musisz się zalogować