Kuchnia Kierowcy

Matiasy w cytrynie

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

6-8 filetów matiasów
250ml oliwy lub oleju słonecznikowego
2 cytryny

Sposób przygotowania:

Matiasy wypłukać i pomoczyć w wodzie lub mleku przez 2-3h. Po odsączeniu pokroić na mniej więcej 2cm kawałki.
Cytrynę sparzyć, obrać możliwie najcieniej jak się da, skórkę pokroić w paseczki a z cytryny wycisnąć sok.
Śledzie układać w słoiku warstwami, każdą warstwę posypując skórką cytrynową, skrapiając sokiem, posypując pieprzem. Całość zalać olejem.
Wstawić do lodówki na 2-3 dni (akurat przed wyjazdem w trasę: )).
Przyrządzone w ten sposób śledzie można przechowywać w chłodnym miejscu ok. 2 tygodni.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja