Kuchnia Kierowcy

Paprykarz jak szczeciński

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1,8 kg ryby swieżej lub mrożonej (rozmrożonej i osączonej)
5 dużych cebul
200 g ryżu
1 szkl ( 250ml) oleju słonecznikowego
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)
1 słoiczek keczupu pikantnego (215 g)
Przyprawy:
pieprz ziołowy, sól, papryka ostra i słodka do smaku, ew. vegeta

Sposób przygotowania:

1) Zagotować 3 litry wody, wrzucić rybę, gdy się zagotuje wyjąć, wystudzić, oczyścić z ości. Czystej ryby po sparzeniu i oczyszczeniu ma być 1, 5 kg.

2) Zmielić oczyszczoną rybę w maszynce z sitkiem o dużych oczkach.

3) Ugotować ryż do miękkości, ostudzić.

4) Na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.

5) Wszystkie składniki dobrze wymieszać, odstawić na 3 godziny i jeszcze raz wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy, dodać więcej oleju.

Paprykarz można wekować, pasteryzując od momentu zagotowania przez 15 min. Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Po wekowaniu przechowywać paprykarz w lodówce.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja