Kuchnia Kierowcy

SMAKI DZIECIŃSTWA - Andruty, wafle przekładane masą 👨‍🍳

  
Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

I. Masa z mlekiem w proszku
2 szklanki pełnego mleka w proszku
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
.
II. Masa kakaowa
200 g masła
niepełna szkl cukru pudru
1,5 szkl mleka w proszku
1/2 szkl mleka
3 łyżki kakao
.
III. Masa kokosowa
100 g masła
50 g cukru
1/2 szkl mleka
1/2 szkl wiórków kokosowych
1 szkl pełnego mleka w proszku
2 łyżki soku z cytryny
.
IV. Masa z galaretką
150 g szklanki cukru
400 g kwaśnej śmietany 18%
100 g masła
2 galaretki dowolne

Sposób przygotowania:

Słodki powrót do beztroskich czasów dzieciństwa. Z pewnością Wasze mamy czy też babcie czasami przygotowywały pyszny andrut ze słodkim nadzieniem.
Wafle można przekładać jedną dowolną masą, a można też zrobić wielosmakowe. U mnie w rodzinnym domu od zawsze robiło się wafle przekładane różnymi masami i zawsze jedną z mas był kwaskowy dżem żeby trochę złamać słodycz pozostałych słodkich mas.
Alternatywa dla zabieganych lub leniwych: wafle posmarować naprzemiennie nutellą i masłem orzechowym (a można też kajmakiem gotowym z puszki).

Wykonanie mas:

I. Masło, cukier i mleko włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny.

II. Masło, cukier, mleko oraz kakao włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny.

III. Masło, cukier, mleko oraz wiórki włożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając aż do połączenia składników. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jeszcze ciepłej masy stopniowo dodawać mleko w proszku, cały czas mieszając żeby nie było grudek. Na samym końcu wmieszać sok z cytryny. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na 2-3 godziny.

IV. Masło i cukier rozpuścić w garnku, dodać śmietanę i mieszając doprowadzić do zagotowania (na małym ogniu). Odstawić garnek i wsypać galaretki, mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek. Po lekkim wystudzeniu (masa trochę musi zgęstnieć) smarować wafle. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą, na wierzch położyć coś cięższego (np encyklopedię) żeby docisnąć wszystko i odstawić na kilka godzin.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja