Kuchnia Kierowcy

SMAKI DZIECIŃSTWA - Ciacho drożdżowe z kruszonką (drożdżówka nocna) 👩‍🍳

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

DZIEŃ 1.
1/2 szkl oleju
1 szkl mleka
1 szkl cukru
3 całe jajka (nie wbijać jako ostatnie)
5 dag drożdży lub 2 paczuszki suchych (ale wtedy wsypać je jako pierwsze i nie przysypywać bezpośrednio cukrem, żeby mogły oddychać)
DZIEŃ 2.
1/2 kg mąki
KRUSZONKA
szkl mąki
1/2 szkl cukru
100g masła
1 żółtko

Sposób przygotowania:

Jest to przepis niezwykle prosty, a ciacho wychodzi pyszne. Może takie właśnie pamiętacie z dzieciństwa?

1. Wszystkie składniki (oprócz mąki) włożyć do miski i pozostawić na noc (absolutnie nie mieszać, zwyczajnie wpakować wszystko do michy, przykryć ściereczką i iść spać).

2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki (w misce po nocy powinny pojawić się bąble, to jest właściwy moment żeby dodać mąkę), wymieszać i wlać do prostokątnej blachy, przykryć ściereczką i na trochę zostawić a gdy podrośnie wstawić do zimnego piekarnika. Dopiero wtedy nastawić temp. na 170 stopni i piec około godziny.

Kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grube okruchy, schłodzić w lodówce i rozsypać na ciasto przed pieczeniem.


Niektórzy jedzą jeszcze ciepłe, niektórzy lubią kiedy ciasto drożdżowe ma kilka dni i wówczas albo smarują sobie kawałki masłem, albo pałaszują z mlekiem.
Zdecydowanie polecam zabrać w pojemniczku ze sobą w trasę, smacznie, domowo, jeśli ktoś jadał w dzieciństwie to i sentymentalnie ale też co ważne, spokojnie kilka dni wytrzyma bez uszczerbku dla smaku.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja