Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Bigos dobry na wszystko

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

1,5 kg kapusty kiszonej
1 pętko kiełbasy
250 g wołowiny
250 g wieprzowiny
100 g boczku
30 g grzybów suszonych
cebulka
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
kilka ziarenek pieprzu
05, łyżeczki kminku
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

1. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i odstawić.
2. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą aby nie była bardzo kwaśna. Następnie pokroić w ok. 2-3 cm nitki. Przełożyć do wysokiego garnka i dodać: liście laurowe i ziele angielskie i zalać wrzątkiem ponad poziom kapusty. Dusić, aż kapusta zmięknie ok. 45-50 min.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć aby się zeszkliła.
4. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki i przesmażyć razem z cebulą.
5. Pokrojone w kostkę wołowinę, łopatkę wieprzową i boczek przesmażyć na oliwie do zrumienienia.
6. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojone grzyby (wodę z grzybów zostawiamy na później), mięso oraz cebulę z kiełbasą.
Gotować na małym ogniu bez przykrycia do odparowania wody. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i dusić przez ok. 2-3 godziny na bardzo małym ogniu, mieszając i podlewając wodą grzybów.

Kiedy bigos będzie gotowy pozostawić do ostygnięcia na 1 dzień. Kolejnego dnia porządnie podgrzać, przygotować umyte i wyparzone słoiki i przełożyć do nich gorący bigos. Porządnie zakręcić słoiki i pasteryzować (do wysokiego garnka powkładać słoiki, zalać wodą nie więcej niż 3/4 wysokości słoika i gotować) przez godzinę dziennie przez 3 dni.

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja