Kuchnia Kierowcy

[ŚWIĘTA] Zakręcone pierożki

  
Autor - Romka_etransport.pl
Czas przygotowania - powyżej 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
1 słoik litrowy suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
sól i pieprz
3 łyżki oleju
3 cebule
Pasteryzacja:
kostka smalcu
1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

FARSZ:
1. Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnie zagotować, aż zmiękną.
2. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45 - 60 minut).
3. Połączyć kapustę i grzyby, a następnie zmielić przez maszynkę lub drobno posiekać.
4. Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

CIASTO:
1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia - wyrabiać przez kilka minut.
2. Rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i lepić pierogi (krańce można zlepiać dodając odrobinę wody).
3. Wrzucać do gotującej, osolonej wody. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut.

PASTERYZACJA:
1. Słoik napełnić pierogami i zalać roztopionym smalcem z olejem. Pierogi powinny być przykryte zalewą.
2. Zakręcić nakrętkę i pasteryzować ok. 1 godz. Po tym czasie słoik odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Jeśli potrzebujecie porady, co do wekowania słoików, zapraszamy tutaj -
http://www. kuchniakierowcy. pl/porady, wekowanie, 32. html

Wasze komentarze

By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja