Kuchnia Kierowcy

Tzatziki w słoiki

  

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 30 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

- pół kg ogórków gruntowych
- pęczek koperku
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżeczki soli lub jedna dość mocno czubata
- odrobina białego pieprzu
- kilka kropel soku z cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ogórki plasterkujemy, koperek siekamy, czosnek miażdżymy i mieszamy razem z resztą składników.
Odstawiamy na jakąś godzinę żeby ogórki puściły soki. Po tym czasie pakujemy w słoiczki (nie za duże, żeby w trasie były "na raz" do obiadu, mięska z grilla czy na zagrychę), trochę dociskamy i do każdego dolewamy wodę którą wcześniej ogóry puściły. Zakręcamy słoiki i wstawiamy do garnka z zimną wodą (na dno dobrze jest położyć ściereczkę) i zagotowujemy. Od momentu "zabulgotania" gotujemy max 10 min. Gorące wyjmujemy z gara, stawiamy do góry dnem i niech stygną.

A w trasie..... . . odkręcamy słoik, odsączamy ogóry z wody, pakujemy do miseczki, dodajemy trochę (i tu do wyboru) jogurtu greckiego, jogurtu naturalnego, śmietany - co kto lubi bądź co kto ma. Można też pomieszać jogurt z majonezem, można dodać trochę musztardy co doda pikanterii dodatkowej. Wedle upodobań.

Wasze komentarze

Yeti
2016-05-26 21:27:24
Właśnie się robi. Smakuje. Polecam; )
Lolcia81
2017-05-10 14:58:19
Kinia myslisz że dałoby radę zawekowac to w piekarniku?
Raczej wszystko w piekarniku pasteryzuje ale nie chcialabym tych ogórków ugotowac na papke...
Kinia_etransport.pl
2017-05-10 18:24:32
Lolcia - nie wiem, nie wekowałam tego przez pieczenie w piekarniku. Ogólnie jakoś większość wekuję gotując. Musisz spróbować na jednym słoiczku. Jak wyjdzie to daj, proszę, znać. Przyda się innym ta wiedza. Pzdr
Lolcia81
2017-05-12 19:01:55
Kinia ja odwrotnie, wszystko wekuje w piekarniku 😉 przeważnie robię sloiki hurtem i nie mam takich garów zeby na raz to zawekowac, dlatego piekarnik to dla mnie wybawienie 😊 dzisiaj robie te ogórasy, dam znac 😊
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja