Kuchnia Kierowcy

Udka z kurczaka w rosole wekowane

  
Gotuj z etransport.pl

Autor - Kinia_etransport.pl
Czas przygotowania - do 60 minut
Możliwe do przygotowania - tylko w domu (przetwory na wynos/wywóz)

Składniki

10 udek z kurczaka
1 łyżeczka jarzynki lub vegetty
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela ang
1 kostka rosołku wołowego
1 łyżeczka płaska soli
4 ziarnka pieprzu nat.
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody

Sposób przygotowania:

Udka wyluzować tzn wyjąc kości/chrząstki mogą zostać/jeśli nie potrafimy można okroić mięso.
Mięso i wszystkie przyprawy włożyć do garnka zalać wodą i gotować na wolnym ogniu/jak rosół/ ok pół godziny tak aby mięso było dość twarde. Można zszumować choć nie jest to konieczne.
Po przestudzeniu tak aby się nie poparzyć wyjąć mięso i włożyć do słoja ok 3/4 pojemności, zalać powstałym rosołem, można włożyć kawałek marchewki.
Zakręcić i wekować ok 3 godzin. Wystudzić i włożyć do lodówki. Można przechowywać ok 3 mies.
Uwaga:
W ten sposób można przygotować każdy rodzaj mięsa drobiowego, nadaje się potem jako drugie danie/z rosołu zrobić sos lub jako podstawa do zupy/.



*przepis zaczerpnięty z internetu

Wasze komentarze

gabi12
2014-01-06 08:41:59
Czy ktoś może próbował? Przetrzyma się na zewnątrz przy temp ok. +10 st.?
zbychoo
2014-01-06 10:27:16
Nie próbowałem ale sądzę że jeśli słoik "złapał i trzyma" to może wytrzymać ok miesiąca bez lodówki. Temperatury chłodnicze są poniżej +10 st. to w temperaturze zbliżonej do +10 st. C wytrzyma spokojnie ponieważ było 2 razy gotowane i to dłużej niż jest przewidziane. Porównaj z tabelką gdzie podano czasy minimalne pasteryzacji: ://kuchniakierowcy. pl/galeria. porada. 2_113. html
gabi12
2014-01-06 12:11:49
Dziękuję bardzo za odpowiedź!!!
Kinia_etransport.pl
2014-01-06 12:25:30
gabi, przepraszam, że z opóźnieniem odpisuję.
zbychoo, dziękuję :)

gabi, często gotuję gar rosołu specjalnie większy by kilka słojów zawekować. I wkładam do nich mięcho tak żeby kierowca miał co pojeść a nie tylko pochliptać :) Wekuję zazwyczaj w słojach litrowych gotując 2 razy (1. - 60 minut, 2. - 40min). Małżon nie ma lodówki ze sobą i jeszcze żaden słoik przy takiej pasteryzacji mu nie "odpadł" (pomijając sytuację gdy słój spadł na beton i siłą rzeczy odpaść musiał) ; -)
gabi12
2014-01-06 13:16:56
Nie ma sprawy!!! Cieszę się, że ktokolwiek odpisał. Na innych portalach człek czasem miesiąc czeka na odpowiedź :)
No właśnie dziś gotuję gar rosołu i mam zamiar mężowi odlać na drogę i za pasteryzować według Waszych rad. Mąż ma lodówkę w samochodzie, ale niewielką, a na zewnątrz ma dwa schowki w których może spokojnie słoiki trzymać.
Jeszcze raz wielkie dzięki za rady!!!
By dodać własny komentarz musisz się zalogować

Konto w etransport.pl
Rejestracja